web79 blog

Webshopok szabályozásának változása az EU-ban

2014. június 13-án nulla órától új szerződési feltételeket kötelesek alkalmazni a webshopok. Alapvető vátozások a jogszabályi környezetben a 45/2014. kormányrendelet szabályai alapján.

Az elektronikus kereskedelmi törvény és az új Ptk. március 14-i változása után ez a kormányrendelet az utolsó nagy lépése a szektorra vonatkozó jogszabályváltozásoknak. a legfontosabb tudnivalók a péntek óta érvényben lévő határozatról:

  • a fogyasztónak, vásárlónak immár 8 munkanap helyett 14 naptári nap áll rendelkezésre, hogy következmény nélkül elálljon a vásárlástól (ez csak magánszemélyekre érvényes, cégekre nem, céges számlánál nincs elállási jog mostantól)
  • a visszaküldés kapcsán is rendelkezik az új jogszabály, a fogyasztó az elállási jog gyakorlásának napjától számított 14 napon belül köteles visszajuttatni az árut a kereskedőnek (tehát legfeljebb a kézhezvételtől számított 28 naptári napon belül)
  • a vállalkozás köteles gondoskodni arról, hogy a fogyasztó a szerződési nyilatkozatának megtételekor kifejezetten tudomásul vegye, hogy nyilatkozata fizetési kötelezettséget von maga után. Ha a nyilatkozat megtétele gomb vagy hasonló funkció aktiválásával jár, a gombot vagy a hasonló funkciót könnyen olvasható módon „fizetési kötelezettséggel járó megrendelés” vagy ennek megfelelő, egyértelműen megfogalmazott felirattal kell ellátni, amely jelzi, hogy a szerződési nyilatkozat megtétele a vállalkozás javára teljesítendő fizetési kötelezettséget von maga után. Ha a vállalkozás nem tett eleget e bekezdésben foglalt kötelezettségének, a szerződés semmis. A semmisségre csak a fogyasztó érdekében lehet hivatkozni.
  • elállás esetén a vállalkozás nem köteles visszatéríteni a fogyasztónak az emelt díjú fuvarozásból eredő többletköltségeket, csak a normál fuvarozási díjat

Fontos, hogy minden webáruház tulajdonos eleget tegyen a törvényben foglaltaknak. Az általunk készített és üzemeltetett e-kereskedelmi rendszerek esetében a szükséges változtatásokat megrendelőink, partnereink kérésére ingyenesen elvégezzük.

Vissza