web79 blog

Weboldal készítés menete I. rész

Weboldal készítés menete I. rész

Egy weboldal elkészítése több lépésből álló folyamat. Ennek a munkamenetnek a részleteibe, ugymond a kulisszák mügé engedünk egy kis betekintést ezzel a cikksorozattal.

Mikor valaki megkeres minket, hogy honlapot szeretne készíttetni vállalkozása, cége számára akkor azonnal sok-sok fontos kérdés merül fel, amikre választ kell találni és alapvetően befolyásolják majd a végeredményt.

Vegyük sorra ezen kérdések egy részét első bejegyzésünkben.

Mivel foglalkozik a megrendelő?

A legelső kérdés amit fel szoktunk tenni az, hogy a honlap milyen témában készül majd. Egy esküvői ruhaszalon és egy szálloda teljesen eltérő stílusú honlapot igényel, és mindezek össze sem vethetőek egy szolgáltató cég weboldalával. Fontos kérdés tehát már az elején tisztázni ezt. Sok éves weboldal készítési tapasztalatunknak köszönhetően már itt fel tudjuk mérni, mik azok az alapvető funkciók amikre szükség lehet egy új site kialakítása során, illetve mik azok a ritkábban használt megoldások, amikre a megrendelő esetleg nem is gondolt.

Milyen célra készül a honlap?

A következő kérdések egyike amit fel szoktunk tenni, hogy mire kívánja használni majd a megrendelő a honlapot. Bagatel kérdésnek tűnik, mégsem mindegy.

Vannak cégek akiknek mindössze annyi az elvárása a weboldal irányába, hogy megjelenjenek vele az interneten. Jó példa lehet erre egy szépségszalon oldala, ahol nincs gyakran frissülő tartalom.

Más vállalkozások elsősorban reklámcéllal készíttetnének oldalt, azzal bemutatva mivel is foglalkoznak. Rendszeres akcióikat, kedvezményeiket, új szolgáltatásaiket szeretnék népszerűsíteni, gyakran a nyomtatott reklámmegoldásokkal kombinálva a világháló nyújtotta lehetőségeket.

Megint más vállalkozások, főleg akik valamilyen árucikk előállításával foglalkoznak, szeretnék az általuk előállított végtermékeket bemutatni. Az ő igényeiknek leginkább a webes katalógus jellegű oldalak felelnek meg. Ilyen megrendelések esetében ha elsőre nem is merül fel igényként, érdemes olyan oldalt készíteni, mely a jövőben akár internetes áruházzal való bővítésre is lehetőséget kínál majd.

Következő jellegzetes felhasználási terület a kétirányú kapcsolattartást előtérbe helyező vállalkozásoké. Számukra az ügyfélkapcsolat erősítése a kitőzött cél. Ők információkat szolgáltatnak partnereiknek vagy ügyfeleiknek, ezekkel kapcsolatban igyekeznek gyorsan és hatékonyan megválaszolni a kérdéseket, illetve a kapcsolatfelvételt szeretnék helyfüggetlen módon elérhetővé tenni mindenki számára.

Ennél a kérdésnél már nagyon jól körvonalazhatóak a kívánt szolgáltatások, menüpontok, funkciók, így az is, milyen költségekkel számolhat a megrendelő.

Domain név és tárhely

A következő körüljárandó kérdéskör a domainnév és a tárhely. Amennyiben egy cég már rendelkezik kész weboldallal, még ha az elavult is, nagy rá az esély, hogy saját domainnévvel illetve a honlap számára tárhelyel is rendelkezik. Ilyen esetben a domain megvásárlásával már nem szokott gond lenni, az a megrendelő birtokában van. A régi, statikus oldalak esetében viszont a tárhely nem feltétlenül rendelkezik olyan technológiai támogatottsággal ami lehetővé tenné egy modern site kialakítását. A meglévő tárhelyszolgáltató valószínűleg kínál a megváltozott igéneknek megfelelő konstrukciót is, amit 1-2 nap alatt üzembe is helyez a kapcsolatfelvétel követően.

Más eset ha új cégről van szó és még nem rendelkezik sem domain névvel, sem tárhelyel, illetve ha mindezen dolgokat szeretné egy már meglévő cég egyetlen szolgáltató alatt tudni, aki a webes tevékenységüket támogatja. A web79 ebben is áll rendelkezésükre. Segítséget nyújtunk domain név kiválasztásához, megvásárlásához vagy bérlésre is lehetőséget adunk kedvező feltételekkel. Az általunk készített honlapokhoz tárhelyet is biztosítunk, mégpedig pont annyit amennyire szükség van, így nem kell fölöslegesen sok gigabájtnyi kihasználatlan tárterületért fizetni, hiszen egy átlagos weboldal elfér mindössze 100-200 Megabájtnyi helyen is kényelmesen.

Kapcsolódó kérdéskör a céges levelezés bonyolítása is. Nem mutat jól manapság, ha egy cég ingyenes e-mail címmel rendelkezik. Így javasolni szoktuk kapcsolódó e-mail fiókok beüzemelését is az új honlapok mellé. Sokat dob egy vállalkozás megítélésén, ha elektronikus levelezését saját domainnév alól tudja intézni. Céges levelezése számára pedig megfelelő tárterületet is tudunk nyújtani, ne kelljen üzleti levelezését törölnie.

Webes arculattervezés

Ha már tudjuk kinek és milyen célra készül a honlap és dmain és tárhely kérdéseken is túl vagyunk, jöhet az a pont amit leginkább fontos a megrendelőink számára. Hogyan is nézzen ki a majdani weboldal. Ezen kérdéskör jobb megismerésében olyan dolgokat szoktunk kérni ügyfeleinktől, hogy mondjanak pár konkurens site-ot vagy olyan weboldal címeket, melyek tetszenek nekik, amiknek a stílusát szeretnék a saját arculatukban is viszontlátni. Természetesen itt nem honlapok lemásolásáról van szó. Ha látjuk mik azok a weboldalak amik szimpatikusak a megrendelőnek, könnyebben tudunk az igényeihez megfelelő terveket alkotni.

Természetesen egyénileg is végzünk konkurencia elemzést, megvizsgáljuk milyen webes megjelenéssel rendelkeznek a piac azonos szegmensében tevékenykedő cégek, mennyire erős az internetes jelenlétük. Ilyenkor már azt is jobban fel tudjuk mérni, adott szegmensben milyen funkciók elterjedtek a weboldalakon, ezzel is csiszolva a végeredmény felé vezető elképzeléseken.

Ha a cég már rendelkezik kész arculati tervvel, vagy korábbi komplett arculati kézikönyvvel akkor ennek figyelembevételével fogjuk az oldalt megtervezni, de ez a ritkább eset.

Ebben a fázisban már kérjük hogy határozzuk meg a honlap majdani színvilágát, milyen árnyalatok domináljanak a designban. Ha van cégnek logója, mottója, akkor azokat is. Jó ha az esetleg kész fényképeket is rendelkezésünkre tudja bocsátani a megrendelő, amiket majd a honlapon szeretne viszont látni. Ez is sokat segít a kinézet kialakításában nekünk.

Ha a megrendelő fotókkal nem rendelkezik, de szeretne a cégről, termékekről készült képeket a honlapra, akkor partnerünk segítségével ezen portfolió és üzleti fotók elkészítésében is tudunk segíteni.

Ide tartozik az oldal felépítésének problámaköre is. Ebben a fázisban nézzük meg, mik lesznek a főbb menüpontok, azok nagyjából milyen tartalommal fognak rendelkezni. Egyszóval megszületik egy előzetes oldaltérkép.

A fenti kérdések tisztázása után már el ehet kezdeni a honlap kivitelezésének gyakorlati részét, melyet következő bejegyzésünkben fogunk bemutatni.

Vissza