web79 blog

Internetes design trendek 2014

A mostani blogbejegyzésben egy kis segítséget szeretnénk nyújtani a honlapkészíttetés előtt állók számára. Megpróbáljuk bemutatni az idei év aktuális weboldal tervezési trendjeit, a  "2014-es webes divatot". Tartson velünk erre a kis bemutatóra.

Hódít a Flat design

Ha esetleg az lenne a véleménye, hogy ez csupán egy múló szeszély, akkor bizony téved. Ez egy kicsit felturbózott minimalista design mely visszaköszön tabletünkről, mobiltelefonunkról is. Ha sorra vesszük az ügyfeleink szájából elhangzó kívánalmakat egy weboldal készíttetésekor, a következő kifejezések fognak előkerülni: legyen modern, egyszerű, letisztult, jól áttekinthető. Ezt a honlapkészítési stílust nem is lehetne ezeknél kifejezőbb módon meghatározni. A nagyobb üres terek használata jól áttekinthető oldalképet eredményez. Az ilyen honlapok filozófiája: "A kevesebb több!"

Responsive (reszponzív) weboldalak

Az ilyen oldalak esetén ugyan az a weboldal jelenik meg mobiltelefonon, tableten, laptopon és asztali gépen is. Megjelenésében alkalmazkodik a használt eszköz képernyőjéhez. Az így készített honlapok felhasználói élménye minden eszközön a lehető legjobb, miközben nincs szükség külön mobil oldal készítésére. Mivel az okostelefon és tablet értékesítések lassan meghaladjék a normál számítógépeket, kétségtelen, hogy az ilyen oldalaké a jövő.

Nagy méretű, jó minőségű képeken alapuló oldalak

Az internethasználat terjedésének elején a nagy méretű képek voltak a felhasználók rémálmai. Mára a nagy sávszélességű hozzáférések mindenki számára elérhetőek, a nagy képek pedig gyorsan megjelennek, így végre jól kihasználhatóak a webes designban is. Kreatív felhasználásuk esetén a bennük rejlő lehetőségek korlátlanok.

Középpontban a tipográfia

Valójában ez mindíg is kulcskérdés volt, de 2014 lesz az áttörés éve. Sokáig az Arial, Helvetica, Georgia és Times New Roman betűk uralták az internetet. A mobilos alkalmazások azonban megmutatták a széles közönség számára, milyen sok lehetőség rejlik a betűkészletek kreatív alkalmazásában. A régi betűstílusok fölött eljárt az idő, a kiváló minőségű új betűcsaládok használata már megfizethetőek a megrendelők számára is. Ha honlapjának látogatói az 'Arial' betűket látják, biztosan hiányérzetük lesz és azt fogják gondolni, a weboldal tulajdonosa nem igazán töri magát a megnyerésükre.

Fix navigáció

Volt idő, mikor a honlaptervezők a főmenü kialakításába mindennél több energiát fektettek. Flash és javascript bevetésével próbáltak bonyolult és egyedi menüképet alkotni. Szerencsére ezek az idők elmúltak és a csilli-villi látvány helyét átvette a használhatóság. Tehát ha azt szeretnénk, hogy honlapunk hangsúlyos részei mindíg szemelőtt legyenek, akkor az rögzített pozíciójú oldalsó vagy felső menük logikus választást jelentenek.

A hírlevelek kinézetét lehet még javítani

A hírlevél már nem az egyetlen módja az ügyfelekkel, vásárlókkal való kapcsolattartásnak. Mindenesetre még nem érdemes temetni ezt a műfajt. Viszont a kreatív és minőségi hírlevelek kidolgozása mindenképpen szükséges a tömegből való kitűnéshez.

Facebook microsite, page tab, lap fül oldal, app vagy amit akartok...

Honalpunk webáruházunk vagy szolgáltatásaink ma már beköltöztethetőek a facebookra is. A világ legnépszerűbb közösségi oldalán nem jelen lenni nagyfokú meggondolatlanságra vall. Rossz minőségben jelenlenni pedig gazdasági öngyilkosság. A microsite elhelyezése céges rajongói oldalon ma már nem a nagy cégek kiváltsága, a minőségi jelenlét megfizethető áron elérhető mindenki számára. Vásárlói ott vannak a facebookon, legyen ott a cége is, hogy le ne maradjon.

Vissza