web79 blog

Egyedi website vagy honlap sablon?

Napjainkban rengeteg websablonból lehet válogatni, de vajon ezek maradéktalanul megfelelnek vállalkozása, cége igényeinek?

Napjainkban rengeteg websablon elérhető, amiket szinte bárki képes alkalmazni, hogy megfeleljen az igényeinek. Például feltölti a céglogót, kiválasztja a színsémát, beírja a szöveget, de az üzleti arculat nem mutatkozik meg olyan mértékben mintha egy profi webdesigner építette volna a honlapot kifejezetten önnek.

Egy pálda a sablon honlap nyitólapjára

weboldal sablon

Tipikus template design

Az egyik legnehezebb dolog egy kis üzleti illetve vállalkozás számára, hogy megkülönböztesse magát valahogy a konkurenciától. Azonban még mindíg gyakori, hogy előre elkészített honlap sablonokat használnak a kisvállalkozások.

Egészen egyszerűen fogalmazva, a honlap sablonok nem nyújtják azt a rugalmasságot, amire szükség van egy saját honlap esetében.

Továbbá a kész weboldal sablonok bizonyos keretek közé szorítanak, azok gyakran csak adott CMS (tartalom menedzser rendszer) esetében működnek, vagy meghatározott szerkezetet követnek. Amikor a látogató körbenéz a honlapon, azt veszi észre, hogy a tartalom ismétlődik, vagy egy meghatározott módon struktúrált. Egy template esetén könnyen előfordulhat, hogy a navigációs elemek helyzete megváltozik az aloldalakon, illetve egyes tartalmi oldalak grafikailag nem illeszkednek a korábban látottakhoz, ami zavaró az olvasó számára.

Az egyedi tervezés elengedhetetlen

A legrosszabb sablonok azok, melyek nem teszik lehetővé, hogy saját arculatát alkalmazhassa bennük vagy a cégére jellemző design elemek megjelenjenek. Nem lehet márkát építeni, ha mások is hasonló sablont alkalmaznak, esetleg pont ugyan azt. Ha szeretne imázst építeni, nagyon fontos olyan webtervezőt választania, aki képes egyedülálló weboldal design létrehozására az ön számára.

A sablonokat gyakran mintegy "tűzoltás" képpen alkalmazzák, de valójában a hosszútávú tervezés hiánya miatt mikor változtatásra vagy jelentősebb beavatkozásra van szükség a weboldalon, azok sokba kerülnek. Ezért sokkal költséghatékonyabb egy web designer alkalmazása aki ezeket a változtatásokat képes az ön cégének arculatával vagy a árkával összhangban később is elvégezni.

Tisztában van vele, hogy előfordulhat az is egy sablon esetében, hogy a szerzői jogok nem kerülnek az ön birtokába?

Egy példa az egyedi tervezésre

egyedi tervezésű honlap

Példa egy egyedi designra

Álljon itt pontokba szedve néhány szempont, melyeket érdemes mérlegelnie ha kísértésbe esik egy előre elkészített sablon használatával kapcsolatban:

  1. A látogató véleményt fog alkotni arról, mennyire szakmai és egyedi webhelyének megjelenése.
  2. Az arculat és márka építésébe fektetett kemény munka könnyen elveszhet, ha előre elkészített sablont használ.
  3. A legnépszerűbb veboldal sablonokat gyakran több száz, akár több ezer oldal használhatja. ezért az ön potenciális vevője az interneten keresgélve felismeri a hasonlóságot.
  4. A kreatív lehetőségek nagymértékben korlátozottak, ami nagyon bosszantó lehet, ha minden apró változtatást egyenként kell saját kezűleg elvégezzen, esetleg a megfelelő szakmai hozzáértés nélkül azokat nem is tudja megvalósítani.
Összefoglalva, egy méret nem mindenkinek megfelelő, így általában nem azt kapja amiért fizet. Azonban a sablonok adhatnak ispirációt a tervezés során, hasznos ötletekkel szolgálhatnak.

Vissza