web79 blog

Betűtípusok az interneten

Betűtípusok az interneten

Az internet és a webes technológiák rohamosan fejlődnek a mai napig, mégis, van egy olyan eleme minden honlapnak, weboldalnak és webshopnak, ami szinte minden meglátogatott webhelyen ugyan olyan. Ez pedig a használt betűtípusok fajtái.

Mi is jelenti a problémát?

A honlapok az internet elterjedésének kezdete óta legtöbbször azokat a betűtípusokat alkalmazzák, melyek teljesen biztosan megtalálhatóak a látogatók gépein, hisz csak azokat tudják megjeleníteni. Ez nagyban meghatározza a weboldalak kinézetét a mai napig. Egy betűtípus kiválasztásánál azomban nem csak ez az egyetlen szempont amit alkalmazásuk esetén mérlegelnie kell a fejlesztőnek, illetve a megrendelőnek. Fontos a kiválasztott betű olvashatósága is valamint az adott típus megfelelő karakter használata. A magyar nyelv ilyen szempontból különösen komplikált. Bizonyára ön is találkozott már kalapos "ő" vagy "ű" betűkkel amik nem az anyanyelvünkben elfogadott módon jelenítették meg az ékezeteket. Ez meglehetősen kiábrándító tud lenni látogatóink számára.

Összegezve tehát a betűtípussal szemben támasztott kritériumok:

  1. Legyen jól olvasható
  2. Minden látogató ugyan azt a betűtípust láthassa
  3. Tartalmazza a magyar nyelvnek megfelelő ékezetes karaktereket

Megoldás

A leginkább kézenfekvő megoldás az eddig is elfogadott tradícionális megoldás használata, azaz az ön weoldala is jól ismert tipográfiával készül el. Nincs is ezzel semmi baj, hiszen a honlap egyéb elemei feledtethetik ezt, illetve sokszor ez a legjobb megoldás ha egyszerű, jól olvasható, konzervatív irányvonal mentén tervezzük meg honlapját.

A másik egyszerű lehetőséget a Google Web Fonts nevű megoldás, ahol egyre bővülő betűtípus kínálatból válogathatunk. Egy ilyen tipográfia használatával könnyen megkülönböztetheti vállalkozását a konkurenciánktól. Látogatói biztosan észreveszik, ha olyan megfontoltan kiválasztott és szép betűket olvashatnak, amivel ma még ritkán találkoznak máshol.

Vissza